VIDEO | Marcel Ciolacu spune că există bani pentru cele 2 măriri prevăzute în 2024 în noua Lege a pensiilor/ Banii se iau din bugetul statului

Publicat: 15/11/2023, 23:02
Actualizat: 15/11/2023, 23:09

Sursa de finanțare pentru cele două măriri prevăzute în noua Lege a pensiilor a fost mărul discordiei în coaliția de guvernare PSD-PNL din ultimele zile. Până la urmă, a fost găsită și sursa de finanțare spune Marcel Ciolacu: „Banii se iau din bugetul statului” a afirmat premierul la emisiunea Sinteza Zilei.

Subiectul noii Legi a pensiilor a ținut primele pagini ale ziarelor, în contextul în care totul a început de la avizul întârziat al ministrului de finanțe Marcel Boloș, în ședința de guvern de săptămâna trecută. Totuși, Legea pensiilor publice a fost adoptată marți de Senat, acolo unde a fost votată cu 65 de voturi pentru, 6 împotrivă și 19 abțineri. (detalii AICI)

În tot acest context, premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că există bani la buget pentru cele două măriri de pensii prevăzute în 2024: prima de la 1 ianuarie atunci când pensiile se vor indexa cu 13,8% și a doua oară pe 1 septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii, așa cum spunea Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Normal există bani….legea pensiilor se va pune în aplicare anul viitor. Pensiile vor crește de două ori: odată la 1 ianuarie cu 13,8% și pe urmă tot sistemul…vor intra recalculările și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare. Este sustenabilă, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, banii se vor lua din bugetul statului. Mai mult, marți în Parlament, Florin Roman și Lucian Romașcanu au ieșit la unison, spunând că banii necesari creșterii pensiilor se vor colecta în urma estimărilor bugetare calculate ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.(detalii AICI)

„Banii se iau din bugetul statului, pensiile se și impozitează…anumite pensii. (…) N-am închis cererea de plată numărul trei, am înțeles, erau pensiile speciale. Am (n.r. mers) la Bruxelles, am negociat, am închis cererea de plată numărul trei. În momentul acesta mai e jalonul 206, cu anumite discuții”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Legea pensiilor se va discuta luni, 20 noiembrie în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților. Atunci va avea loc și votul în plen, Camera Deputaților fiind camera decizională, urmând ca Legea să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, dacă nu este atacată la CCR. (detalii AICI)

Cele mai importante prevederi din Legea pensiilor

– pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

– de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

– dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

– până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani urmează să se egalizeze treptat.
– în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

– se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

– sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

„Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, anunța, joi, Guvernul într-un comunicat.

Citiți integral noua Lege privind sistemul public de pensii, după amendamentele adoptate de Senat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Răspunsul lui Marcel Ciolacu pentru Rareș Bogdan: Un gest nefericit să mergi la piață cu un ceas de 30.000 euro la mână, să cumperi pătrunjel

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?